Adobe Software Voor Video

 

Bij het maken van audiovisuele producties zal je regelmatig schakelen tussen programma’s, hieronder een lijst van o.a. te gebruiken software en waarvoor je het gebruikt:

 

Vooralsnog noem ik hieronder alleen software uit het Adobe Production Premium pakket.

 

 

Adobe Photoshop:

  

   

Maak met Photoshop complete composities in lagen om vervolgens te importeren in After Effects of Premiere. De lagen kan je in After Effects weer afzonderlijk van elkaar animeren en bewerken met effecten.

 

In After Effects kunnen lagen, “layer styles”en zelfs teksten van je PSD document, bewerkt worden als in Photoshop.

 

Gebruik Photoshop om losse frames (1 sec DV-video = 25 frames) te bewerken en daarna terug te zetten in je videomontage. (houdt wel “deinterlace” in de gaten, komen we op terug)

 

Photoshop kan je gebruiken om stilstaande (geavanceerde) maskers mee te maken die je weer in Premiere of After Effects (als alpha kanaal) kan gebruiken als effect. (simpel voorbeeld: kijken door een verrekijker)

 

Naast stilstaande beelden kan je ook Animated GIF goed gebruiken in After Effects of Premiere. Let wel op voldoende kwaliteit en grootte van deze GIF’s! Deze GIF sequenties kan je ook met Photoshop maken en bewerken. Voorheen kon dit in Adobe ImageReady.

 

 

 

Adobe Illustrator:

   Illustrator wordt bij videoanimaties gebruikt om het behoudt van hoge kwaliteit bij bijvoorbeeld “inzoomen”. Omdat Illustrator werkt met vectoren, in tegenstelling tot Photoshop waar je werkt met pixels, blijven lijnen scherp.

 

In After Effects kan je *.Ai bestanden importeren en gebruiken met vector eigenschappen. Ook zie je losse lagen terug in After Effects.

 

 

 

 

Adobe OnLocation:

 

Met OnLocation kan je het videosignaal van je camera direct bekijken en opnemen naar je harde schijf. Voorwaarde is wel dat je een camera gebruikt met een firewire-aansluiting, OnLocation werkt niet met consumenten avchd-camera’s met HDMI-aansluitingen.
Eenmaal aangesloten op de laptop of desktop is het mogelijk op je computerscherm de camera kalibreren, live-beelden bekijken, opnemen, monitoren en van metadata voorzien (o.a. naam en commentaar).

 

Voor het kalibreren van de camera heb je wel een Focus en Exposure kaart nodig. Door de kaart in combinatie te gebruiken met de kalibreer-optie SureShot kan je aan de hand van schaalmeters de scherpte, belichting en witbalans van de camera instellen.

Op het scherm van je computer kan je dus de kwaliteit van je beeld beoordelen en gebruik maken van een wavevorm of vectorscope. Dit is om het kleur, wit en zwart niveau af te lezen van het videosignaal dat je opneemt.

 

Met de splitscreen optie in de monitor zijn verschillende clips op elkaar af te stemmen. Je kan beelden direct terugkijken en zo nodig opnieuw opnemen.
Daarnaast kunt u gebruik maken van twee zebra funties, om de over- en onderbelichting in de gaten te houden.
 

 

 

 Adobe Premiere:

  Premiere is het programma van Adobe om video en audio mee te monteren om uiteindelijk te “exporteren” naar bijv. DVD of internet.

 

In Premiere verzamel je dus al je beeld- en geluidsmateriaal waarmee je de uiteindelijke video maakt.

 

Premiere kan verschillende video formaten en codecs aan. De Sony PD170 (camera van school) kan je op je laptop alleen aansluiten via firewire om vervolgens de video in “hoge” te ‘capturen’ (opnemen of inladen).

 

Wanneer je alles hebt verzameld, ga je selecties maken van de te gebruiken shots waarmee je een montage maken.

 

Premiere gebruik je dus voor het knippen, plakken, beeld- en geluidseffecten toevoegen, kleurcorrecties en beeldovergangen (transitions) maken en vervolgens exporteren.

 

In Premiere is het van belang dat je op ritme en gevoel de beelden achter elkaar zet en/of bijv. in elkaar laat overvloeien (cross-dissolve).

 

Let hierbij op dat shots vooral niet te lang staan. Laat bijvoorbeeld alleen handelingen zien en niet de aanloop er naartoe. Bij een rustig onderwerp kan dit natuurlijk weer wel omdat je rust wilt uitstralen.

Zoek dus naar een balans tussen creativiteit en informatie.

 

 

 

Adobe After Effects:

  After Effects is een lineair pakket en wordt gebruikt in de Film/video wereld maar ook steeds meer voor Multimedia doeleinden.

 

Het programma is gespecialiseerd in ‘compositing’ en video-animatie. Compositing is het combineren van visuele elementen en verschillende bronnen naar 1 beeld.

De output is altijd een videobestand, image sequence of still.

After Effects wordt ook wel het Photoshop voor video genoemd. Je werkt in After Effects met lagen en ‘keyframes’ in een tijdlijn.

 

In After Effects kan je met verschillende videolagen in 2D werken maar ook met 3D camera’s, lichten en schaduwen enz.

 

Ook verschillende formaten (of renders) uit 3D programma’s kunnen in After Effects worden geïmporteerd.

Daarnaast zijn er voor After Effects honderden ‘plug-ins’ te vinden voor verschillende filters, effecten, particles, 3D, titels enz enz..

               

Voorbeeld: In After Effects kan je video-opnamen (gemaakt voor een ‘greenscreen’) ‘keyen’ met bijv. de KeyLight Plugin. Hierbij kan je de achtergrond vervangen door een ander beeld (het groen in beeld wordt transparant waardoor de laag eronder zichtbaar wordt).

 

 

 

Adobe Soundbooth:

  Soundbooth is een audio nabewerkingprogramma om geluid te bewerken en te mixen.

 

Je kan meerdere sporen geluid toevoegen en in elkaar mixen tot een geheel.

Importeer een video om geluid onder je videomontage te maken. Je maakt dus in Premiere de video montage en exporteert of opent dit in Soundbooth om daar een geluidsmix te maken met geluidseffecten en voice overs enz. enz.. Wanneer je hiermee klaar bent exporteer je het geluid en importeer je dit weer in Premiere om je montage af te maken.

Voor een snelle en simpele audio montage bij je video, kan je met Premiere zelf prima uit de voeten. Let hierbij wel op dat je vastzit aan de “video framerate” van je tijdlijn (meestal 1/25 sec.).

 

 

 

 

Adobe Flash:

 

Flash is de tool waarin ook video gebruikt kan worden als interactieve content. Het is mogelijk om een video vanuit After Effects te exporteren met behoud van transparantie ofwel een ‘alpha kanaal’ (Millions of Colors +).

Meestal gebruik je voor Flash een *.FLV met behoudt van transparantie (Codec: On2 VP6, Encode Alpha Channel).

Hiermee is het mogelijk om een video, of gefilmd object voor groen, ‘clickable’ te maken terwijl een vector achtergrond zichtbaar is.

               

Let bij het importeren van video in Flash altijd op de compressie/kwaliteit/bestandsgrootte voor de uiteindelijke applicatie. Hierbij heeft de compressie-instelling (bitrate) invloed op de kwaliteit en bestandsgrootte van de video.

 

 

 

Adobe Encore:

  Encore is een DVD-authoring programma. Hiermee maak je DVD menu structuren en de opmaak van je eigen video-DVD’s.

 

In Photoshop kan je documenten met lagen voorbereiden om er vervolgens in Encore een menu met knoppen van te maken.

 

Je kan van tevoren bepalen hoe je knoppen er uitzien geselecteerd, normale staat, en indrukken en loslaten (in verschillende lagen).

Ook kan je bij een geselecteerde knop aangeven dat er een plaatje in beeld verschijnt met eventueel een tekstje.

 

 

 

Adobe Bridge:

  Bridge is een handige en overzichtelijke tool om foto’s, video’s en audio mee te browsen. Ook kan je met bridge de meeste video’s even snel in het klein bekijken in het preview venster. Dit kan erg handig zijn wanneer je een shotje zoekt uit een grote map met verschillende shots of beelden met alpha-kanaal.

 

Verder is het in Bridge ook mogelijk al een preview te zien van een bepaald After Effects effect of overgang.

 

Bridge heeft vast nog veel meer handige voordelen…

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Meer video's:

Tags:
MusicVideo | GMT – Streetlife (Summer 2003)
HAN Semester Infofilms
Commercial | Leader : Mobiliteitsman – TV Gelderland Item

Eén comment

  1. Rick:

    Goede info ;), alleen ik miste Adobe Dreamweaver. Wist eigenlijk niks over Premiere dus dat was wel handig, volgens mij lijkt dat een beetje op Sony Vegas Pro..?

    07:01 30-6-2010
Reageer: